середа, 9 листопада 2016 р.

У районах таких міст, як Нью-Йорк, Лондон або Париж, немає вулканів, і навряд чи вони там з’являться в майбутньому. Проте в деяких районах земної кулі в одному місці можуть розташовуватися відразу декілька вулканів.
Тихоокеанське побережжя Центральної Америки – одне з найактивніших місць вулканічної діяльності в світі. В цьому місці розташовано більше двох третин діючих вулканів, а також багато таких, що припинили свою діяльність порівняно недавно. Все це випливає з того, що у цих місцях, земна кора дуже слабка в порівнянні з іншими районами земної кулі. А там, де є слабка ділянка земної кори, з’являється вулкан.

Сам процес утворення вулкану приблизно такий: як відомо, ядро Землі дуже гаряче. Із збільшенням глибини зростає і температура. На глибині 25 км. температура настільки висока, що всі породи (тут температура досягає 1000-1100° С) знаходяться в розплавленому стані. Коли гірська порода плавиться, вона збільшується в об’ємі, а відповідно їй потрібно більше місця. У окремих районах Землі нові гірські системи утворилися не так давно (це означає декілька тисяч років назад). Під ними і цими районом тиск нижчий, ніж в інших районах. Це свого роду слабка ділянка в земній корі. Розплавлена порода, що називається «магмою», проникає в ці ділянки, створюючи резервуари розплавленої породи. Потім магма піднімається по тріщинах. Коли тиск в такому резервуарі перевищить ті сили, які стримують магму під землею, розплавлена порода виривається назовні, утворюючи вулкан. Виверження припиняється із закінченням виходу супутнього газу.
При виверженні в основному виділяються газоподібні речовини, а також велика кількість розплавленої породи «лави». Виверження – це вибух газів, при якому частина лави перетворюється на пил, і при виверженні ми можемо спостерігати хмару чорного диму.

Немає коментарів:

Дописати коментар