пʼятниця, 28 жовтня 2016 р.

Українські Карпати – унікальна гірська система

 на Заході України

На території України маємо прекрасну гірську систему – українські Карпати, які займають площу приблизно 24 000 кв.км., і знаходяться на територіях Закарпатської та Івано-Франківської областей, а також частково охоплюють райони Львівської і Чернівецької областей.
Українські Карпати є частинкою єдиної гірської системи, яка має назву «Карпати». Окрім території України, ця гірська система розташовується ще в ряді інших країн: Румунії, Словаччині, Угорщині, Чехії та Польщі. Загальна протяжність становить близько 1 500 км.

В перекладі з албанської мови слово «karpa» (Карпати) означає гора, камінь, нерівність, тощо.
З географічної точки зору Карпати поділяються на Бескиди, Західні та Східні Карпати, Західні Румунські гори, Південні Карпати, Трансильванське плато.
Найбільша ширина Карпат досягає 430 км. Найвища вершина Карпат – гора Герлаховскі Штіт (Словаччина), її висота становить 2655 м, а найвища гора Українських Карпат – Говерла, висота якої становить 2061 м.
До вершин Українських Карпат, висота яких перевищує позначку в 2000 м., входять: Бребенескул (2032 м., займає територію Івано-Франківської та Закарпатської областей), Піп-Іван (2028 м., Івано-Франківська та Закарпатська області), Петрос (2020 м., Закарпатська обл..), Гутин Томнатик (2016 м., Закарпатська обл..), Ребра (2010 м., Івано-Франківська та Закарпатська області).
Найбільшим озером у Карпатах є Синевір. Воно знаходиться на висоті 989 метрів над рівнем моря. За підрахунками фахівців, озеро утворилося приблизно 10 тисяч років тому. Синевір займає площу не більше 5 гектарів, а максимальна глибина – 22 метри.
Також природа Карпат багата на унікальний тваринний та рослинний світ, і корисні копалини: природний газ, сірка, нафта, та інші.

Немає коментарів:

Дописати коментар