субота, 31 грудня 2016 р.

                                     Святкування Нового року: 17 цікавих фактів 

У наших краях одне з головних свят року -- це Новий рік. Традиції його святкування в цілому загальні для всіх. Проте, в різних країнах світу є свої особливості Нового року.   
  1. Швидше за все, ви вже поставили будинку ялинку і прикрасили її іграшками. А чи знаєте ви, коли і де з'явилася перша ялинкова іграшка? Вперше скляна кулю як новорічна прикраса з'явилася в Тюрінгії (Саксонія) в XVI столітті. Але ще кілька століть такі прикраси залишалися виключно саксонської традицією. Тільки в середині XIX століття саксонці запустили промислове виробництво ялинкових іграшок та почали продавати їх по всій Європі. Зате за цей час склодуви навчилися виготовляти не тільки кулі, але і різноманітні фігурки, дзвіночки, шишки і сердечка.  

 2. Снігуронька - персонаж літературний. Можна навіть досить точно вказати її дату і місце народження - ніч з 4 на 5 квітня 1873 року село Щеликово, Костромської області. Саме там письменник Олександр Островський написав п'єсу "Снігуронька", де вона фігурувала. З тих пір поступово онука Діда Мороза стала частиною святкування Нового року.  

 3. В Італії існує цікава традиція святкування Нового року. 31 грудня італійці починають викидати з вікон будинків різні речі. Вважається, що разом з речами йде все погане, і чим більше буде не шкода викинути, тим більше успіху і щастя буде в Новому році.   

4. Є свої традиції зустрічі Нового року і в Греції. У це свято греки обмінюються фотіками. Фотіки - це шампури, на які нанизані фрукти. А рівно опівночі господар будинку повинен вийти у двір і розбити об стіну плід граната. Чим сильніше розлетяться по двору його зерна, тим більше пощастить сім'ї в новому році. Крім того, на грецькому новорічному столі обов'язково повинна бути банка меду.   

5. На Кубі Новий рік називають Днем Королів. 31 грудня весь посуд в будинку кубинці наповнюють водою, щоб виплеснути її на вулицю в новорічну ніч. Вважається, що це змиває всіх гріхи минулого року.  

6. Цікаво, але в Англії відзначати Новий рік з 31 грудня на 1 січня почали тільки в 1752 році. До цього він відзначався 25 березня, в День Благовіщення. А ось в сусідній Шотландії святкувати 1 січня почали за 150 років до британців. До речі, шотландці в перший день року ніколи не роблять пропозицій руки і серця та не викидають сміття. Традиція така.   

7. У Франції дату Нового року переносили тричі. До 755 року свято відзначали 25 грудня. Потім перенесли на 1 березня. З XII століття Новий рік прирівняли до Великодня. І тільки в 1564 році спеціальним указом короля Карла IX було встановлено, що рік починається 1 січня.  

 8. Мікронезія відзначає Новий рік з усім іншим світом - 1 січня. Але свої традиції там теж є. Саме в цей день всі жителі екзотичної країни отримують нові імена і пошепки на вухо повідомляють їх родичам і друзям. А родичі в цей час голосно б'ють в барабани, щоб злі духи не могли підслухати і дізнатися ці імена. Адже знаючи справжнє ім'я людини, її можна поневолити.   

9. Дата тибетського Нового року щороку різна, але найчастіше він випадає на кінець лютого або початок березня. Традицій святкування у тибетців дуже багато. В буддистських монастирях розігруються спеціальні постановки-містерії, прості миряни обмінюються випічкою і пивом чанг, готують спеціальні страви. Але довго гуляти не можна, адже на наступний ранок треба встати раніше, помолитися і йти відвідувати родичів.  

 10. У Гренландії є традиція дарувати один одному на Новий рік крижані фігурки ведмедів і моржів. Так як клімат на північному острові відповідний, то фігурки ці потім довго не тануть. А коли це все-таки трапляється, то до наступного Нового року залишається вже не так багато часу, і можна починати готувати нові фігурки.   

11. Бразильці вважають, що головним блюдом на новорічному столі є суп з сочевиці. Він символізує багатство і благополуччя в новому році. До речі, найбільша штучна новорічна ялинка була встановлена ​​саме в Бразилії в Ріо-де-Жанейро. Цілих 76 метрів.   

12. А ось на новорічному столі в Австрії ви не знайдете жодної птиці. Тому що серед новорічних персонажів у австрійців є Птах щастя, яка в Новий рік обов'язково повинна прилетіти і всіх ощасливити. Тому їсти її родичів було б якось не дуже пристойно.   

13. Японці почали відзначати Новий год 1 січня щодо недавно - в 1873 році в рамках Реставрації Мейдзі, яка в цілому зробила країну ближче до Європи. Але традиції святкування у японців залишилися оригінальні. До столу зазвичай подають капусту, смажені каштани, боби і ікру, які символізують радість, успіх, здоров'я і велику сім'ю. Після того, як всі поїли, час грати в традиційні настільні ігри, а потім - дарувати дітям конвертики з грошима. До речі, "З Новим роком" по-японськи звучить як "Akimashite Omedetto Gozaimasu".   

14. Новорічна ялинка в будинках з'явилася в Європі до початку XVII століття в Ельзасі (який тоді був частиною Німеччини, а тепер - Франції). До того в Центральній Європі було прийнято прикрашати живі ялинки, які язичницькі пращури вшановували як вічнозелений символ життя, що не в'яне навіть у найлютіші морози.   

15. Першу новорічну гірлянду створили, само собою, американці. Наукові дослідження Томаса Едісона дозволили не тільки створити електричну лампочку, але і пристосувати її для святкування Нового року у вигляді різнобарвної гірлянди. Вперше публіці її продемонстрували в 1985 році на ялинці біля Білого дому.  

 16. У Португалії на Новий рік прийнято спочатку сильно гриміти каструлями, проганяючи злих духів, а потім, вже в новому році, йти купатися в океан, щоб змити з себе всі негаразди минулого року. Крім того, в Іспанії та Португалії прийнято з боєм курантів з'їдати 12 виноградин і на кожній загадувати бажання.  

 17. Дарувати подарунки на Новий рік в Норвегії не прийнято, хіба що дітям. Їм гостинці приносить гном Юленіссен, які їздить вулицями верхи на козі, для якої в будинках спеціально залишають сухі вівсяні колосся. Коза ця пов'язана із стародавньою легендою. Норвезький король Олаф II колись врятував поранену козу, знявши її зі скелі. На знак подяки коза щоночі приносила Олафe рідкісні цілющі трави. Дорослі ж норвежці дарують один одному в основному символічні подарунки та сувеніри. Наприклад, сірники, які символізують тепло і затишок домашнього вогнища.

Немає коментарів:

Дописати коментар