понеділок, 16 травня 2016 р.

Результат пошуку зображень за запитом "знак оклику картинка"20 ТЕХНОЛОГІЙ,   ЯКІ ЗМІНЯТЬ НАШ СВІТ

У середині минулого століття переважала думка, що, використовуючи свої суто специфічні засоби і методи, географія може досить глибоко зрозуміти закони розвитку природного середовища, не звертаючись до проблем людства. Але часи змінилися, суспільство стало усвідомлювати, що воно живе в природі, є її часткою і, праг­нучи навколишній світ змінити на краще, змінює, часом невпізнан­но. Людина в прагненні змін на краще заміщує природні елементи і об'єкти штучними, надаючи їм нових якостей, які природа не в змозі задовольнити. Практично уже не існує природних ландшафтів. Вони змінюються природно-технічними системами. Технології, які були прогресивними ще декілька років тому, відмирають, або від них відмовляються і створюють нові. Процес, який ми називаємо НТР, став перманентним, тобто постійним, неперервним, його не можна, принаймні сьогодні, обмежити відтинком часу і поставити крапку. Завдяки глобалізації, цей процес дуже швидко поширюється світом і кардинально змінює міжнародний географічний поділ праці.
Пропонуємо Вашій увазі бюлетень Массачусетського технологічного інституту, де згада­но 10 технологій, які вже незабаром можуть вплинути на розвиток цивілізації.
Не менший інтерес становить опублікований раніше в тому самому виданні список десяти технологій, які, на думку екс­пертів журналу, навпаки, незабаром можуть зникнути.

ВИНИКНУТЬ:
1. «ПОРІВНЯЛЬНА    ВЗАЄ­МОДІЯ» — розшифрування взає­модії окремих елементів у клітинах організму й застосування цих знань у медицині, сільському господарст­ві, біохімії тощо.
2.«НАНОМЕДИЦИНА» - зок­рема, введення ліків безпосередньо у хвору клітину.
3.«ЕПІГЕНЕТИКА» — серед її можливостей, наприклад, виявлен­ня особливої схильності до того або іншого виду раку на основі ДНК - тесту, а також вплив на конкретні ділянки ДНК за допомогою тих або інших реагентів.
4. «КОГНІТИВНЕ (ІНТЕЛЕК­ТУАЛЬНЕ) РАДІО». Уразливість бездротового зв'язку — перешкоди. Щоб усі теле- й радіостанції, стіль­никові телефони, комп'ютери, під­ключені до бездротового інтернету тощо не заважали одне одному, вчені мають намір розширити вико­ристовуваний для комунікацій діапазон електромагнітних хвиль, а та­кож «навчити» електронні пристрої аналізувати ситуацію й вибирати найоптимальніший спосіб зв'язку.
5. «ЯДЕРНЕ ПЕРЕПРОГРАМУВАННЯ» — спосіб клонувати клітини, використовуючи джерела біологічного матеріалу (альтернати­ва — технології використання стов­бурових клітин, спричиняє серйозні етичні проблеми).
6. «ДИФУЗІЙНЕ ЗОБРАЖЕН­НЯ» — найдосконаліший приклад технології  сканування   головного мозку з метою діагностики й тера­пії таких невиліковних поки що за­хворювань, як шизофренія, хвороба Альцгеймера та ін.
7. «БЕЗПЕЧНИЙ ІНТЕРНЕТ» - гарантія захисту користувачів від шахраїв, що зловживають інформацією.
8. «НАНОБІОМЕХАНІКА»  - детальний аналіз людського тіла як механізму і процесів взаємодії окре­мих клітин.
9. «БЕЗДРОТОВИЙ ВСЕСВІТ» — спосіб «спілкування» різних електронних пристроїв (напри­клад, електронний «мозок» одного автомобіля, взаємодіючи з «моз­ком» іншого, може передбачити зіткнення).
 10. «КРЕМНІЙ, ЩО РОЗТЯГУЄТЬСЯ (ГНУЧ­КИЙ)» — нові види й форми цієї речовини (основи сучасних електронних схем) зроблять революцію в ін­формаційних технологіях.
Експерти вважають: «технологічна революція» не­минуче призведе до серйозного зламу у відносинах між державами, методах керування майже всіма сферами людської діяльності, тому суспільству доведеться шука­ти вихід із найскладніших ситуацій.

ЗНИКНУТЬ:
1. «ЯДЕРНА ЗБРОЯ». Із завершенням «холодної війни» стратегічні ядерні сили втратили політичне значення; а високоточна зброя, нові види вибухо­вих речовин применшили актуальність використання тактичної ядерної зброї. Крім того, на світовій арені з'явилися нові ядерні держави (зокрема Індія й Пакистан), здатні застосувати свої ядерні потенціали з вищою ймовірністю, ніж «старожили ядерного клубу»: США, Росія, Великобританія, Франція й Китай. У ре­зультаті ядерна зброя перестає бути «фактором стри­мування». Непридатна вона й у боротьбі з терориста­ми, злочинними угрупованнями і т. ін., а ризик того, що хтось Із них зможе заволодіти ядерною зброєю, занадто високий.
2. «ВИРОБНИЦТВО ЕНЕРПЇ ШЛЯХОМ СПА­ЛЮВАННЯ ВУГІЛЛЯ». Вугілля було головним пали­вом світової промислової революції ХVIII - ХІХ ст. На вугіллі працювали перші парові машини, кораблі, локо­мотиви й автомобілі. Воно і нині залишається одним із найпопулярніших видів палива у світі — його запаси досить великі, вугілля легко добувати, зберігати й транспортувати; з нього легко добувати енергію. Але шкода від спалювання вугілля колись пе­реважить його пріоритети. Вугілля як паливо стає причиною «кислот­них дощів», продукти його згорян­ня є одним з основних факторів глобального потепління. Шахти й розрізи несумісні з природним бла­гополуччям. Шахтарі часто гинуть, а вугільний пил викликає серйозні захворювання. У майбутньому роз­винені країни можуть відмовитися від  використання вугілля.
Поки спостерігається зворотна тенденція — стрімке зростання цін на нафту змушує усе більше країн робити ставку на розвиток вугільної енергетики.
3. «ДВИГУН ВНУТРІШНЬОГО ЗГОРЯННЯ». На зміну сучасному транспорту вже не­забаром прийдуть технології й пристрої, які використо­вують дешеве Й безпечніше паливо, що не завдає шко­ди навколишньому середовищу.
4. «ЛАМПИ РОЗЖАРЮВАННЯ». Головні недоліки таких ламп — недовговічність і неекономічність. Їх за­мінять світлодіоди.
5. «ПРОТИПІХОТНІ МІНИ». Більшість держав світу вже відмовилася від виробництва й використан­ня протипіхотних мін, жертвами яких стають не солдати, а мирні жителі, що підриваються на них навіть через десятиліття після завершення війни. По суті, такі міни сьогодні застосовують лише під час терорис­тичних актів.
6. «ПІЛОТОВАНІ КОСМІЧНІ КОРАБЛІ». На су­часних космічних кораблях людина зазнає не завжди безпечного впливу перевантажень і невагомості, а та­кож радіації, що негативно позначається на стані ба­гатьох органів і тканин організму. Крім того, вони за­надто ненадійні. Висадка людини на Місяць обійшлася у сотні разів дорожче, ніж усі місячні експедиції роботів-дослідників. Безпілотні космічні кораблі стають усе «розумнішими», здатними виконувати практично будь-які завдання. На думку багатьох експертів, май­бутнє — за безпілотною космонавтикою, особливо три­валими будуть польоти до далеких планет.
7. «В'ЯЗНИЦІ». Сьогодні людей, що переступили закон, ізолюють від суспільства. Однак, як свідчить сві­това статистика, лише 20 % тих, хто побував у в'язниці, не допускають рецидивів. Набагато частіше в'язниці стають своєрідною школою для злочинців з обміну досвідом, сприяють підвищенню їхньої «кваліфікації». Розвиток технологій уже незабаром уможливить інші види контролю за людиною, що вчинила незначний злочин.
8. «ІМПЛАНТАЦІЯ». Уживляння чужих матеріалів у людський організм приречене. Біологи й медики нав­чаться управляти метаболізмом людського організму й виправляти помилки природи гуманнішим чином, на­приклад, «вирощуючи» заміну ушкодженим органам і тканинам поза організмом (серце, су­дини) або навіть усередині нього (зуби).
9. «ДЕТЕКТОРИ  НЕ­ПРАВДИ». Існує багато простих способів «об­дурити» навіть найсу­часніший поліграф. Але незабаром у мозку вияв­лять «центри неправди» і навчаться зчитувати в них «правдиву» інфор­мацію. Це становить величезну небезпеку, але, на жаль, цього не уникнути. Питання лише в тому, чи зуміє людство вирішити по­роджені цими технологіями складні етичні проблеми й знайти форми захисту особистості.
10. «ЦИФРОВІ ВІДЕОДИСКИ (БУВ)». Ця техноло­гія , як і багато інших способів зберігання інформації, уже незабаром стане такою архаїчною, як і попередник — відеокасета, що протрималася лише два десятиліт­тя... На зміну прийдуть інші носії інформації — дешевші й зручніші.

Чи треба пояснювати, як ці нововведення змінять життя?

Немає коментарів:

Дописати коментар